Ви є тут

Геология под строительство зданий

Геологічні вишукування є однією з невід'ємних частин будівельного процесу! У відсутності цих відомостей можуть виникнути незмірно більші фінансові втрати, як на етапі самого будівництва, так і по ходу експлуатації об'єкта.

Коли краще вивчати геологію під будівництво?

Який сезон року є найоптимальнішим для проведення геологічних досліджень? На цей рахунок існує маса думок. Хтось переконаний, що найкраще робити це навесні - коли сніг зійшов і грунти відрізняються максимальною водонасиченому. Інші ж переконані, що краще проводити дослідження в більш «сухі» місяці, мовляв «навіщо місити бруд?».

Підходячи ж до цього питання з наукової сторони, відсутня будь-яка різниця коли проводити геологічні дослідження і аргументів для цього кілька:

  1. Фізичні та механічні особливості грунту обчислюються з використанням лабораторних методів (вони не залежать від пори року!).
  2. Рівень грунтових вод визначається в поточний момент, а його зміна за минулими сезонами року визначається практично зі 100-відсотковою точністю (+ -10 см).

Буріння свердловин в ході вивчення геології під будівництво споруд

Одним з ключових моментів у цій темі є кількість необхідних для буріння свердловин і глибина кожної з них.

Яка кількість свердловин є оптимальною?

Справжній параметр регламентований загальноприйнятим нормативом СНИП. Говорить він наступне: шурфи повинні робитися в усіх кутках майбутньої будови на відстані не далі 20 метрів один від одного. наприклад:

  • Для будинку 15 * 15 метрів досить буде пробурити 4 гірничі виробки.
  • Для будівлі 25 * 25 краще зробити 5 свердловин з додатковою по центру (на перетині діагоналей).

Від чого залежить глибина свердловин?

При будівництві заміського будинку, наприклад, глибина шурфів вибирається «5 метрів углиб від найнижчої точки майбутнього фундаменту». На підставі цього твердження робимо висновок: якщо фундамент Вашого будинку закладений нижче рівня промерзання грунту (1,5-2 метра), то зразки грунту слід відбирати з глибини не менше 8 метрів!

Поради в питанні вибору глибини шурфів:

  1. Якщо будівництво ведеться поблизу річок або ярів, то глибина свердловини повинна бути збільшена мінімум на 2 метри.
  2. Глибина буріння не залежить від того плануєте Ви заглиблювати фундамент чи ні!

Для замовлення послуг фахівців в питанні вивчення геології під будівництво скористайтеся телефонами компанії Geoscience: (066) 802 34 47, (093) 736 82 91.