Ви є тут

Геология грунта

Перед початком будь-якого будівельного процесу слід проводити цілий список підготовчих робіт, однією з таких є і вивчення особливостей геології грунту на ділянці. Для того щоб вибрати правильний метод будівництва просто необхідно знати характеристики і складові грунту, на якій ведуться роботи. За рахунок проведення досліджень геології грунту обраної території вдасться уникнути багатьох проблем з майбутнім спорудженням, а також убезпечити знаходяться в ньому людей.

Після виконання аналізу геології грунтів вибираємо фундамент, відповідний за формою і складовим. Однією з поширених проблем після закінчення будівництва є підтоплення фундаменту, яке виникає в разі допущення помилок на стадії виконання гідроізоляції під час закладки підстави. Не менш небезпечною проблемою можна назвати спучування грунту, що тягне за собою перекіс будівлі, його всілякі руйнування. Виникає спучування у разі промерзання грунту або при наявності рідких характеристик.

Описаних проблем і багатьох інших можна уникнути, якщо грамотно провести аналіз геології грунту перед початком будівництва. Наприклад, якщо вибрати не характерний даному опису грунту тип підстави, то цілком можливо, що незабаром після закінчення будівельного процесу Ви побачите не дуже приємні наслідки для вже зведеної споруди.

Чимало важливим моментом при дослідженні геології обраної місцевості є не тільки вивчення особливостей грунту, але і звернення не меншої уваги на грунтові води. Одним з найпростіших способів, спрямованих на вивчення геології грунту невеликих територій є процес буріння певної кількості розвідувальних свердловин. При цьому відбираються зразки для подальшого вивчення геології. При невеликих територіальних масштабах вистачить буріння двох-трьох свердловин. Основною вимогою при цьому є їх розташування по різних сторонах ділянки з метою більш детального вивчення досліджуваної території. Також дуже важливо дотримання глибини буріння, так як вона дозволяє брати зразки не тільки твердого грунту, але і грунтових вод, які також піддаються детальному вивченню. Більш глибоке і багаторазове буріння при вивченні геології грунту виконується у випадках, якщо споруджений споруда планується будувати в масштабних, великих розмірах, або мета майбутньої конструкції спрямована на комунальне або виробниче користування. У таких випадках крім проведення лабораторних аналізів необхідно вдатися до досліджень в натурі, перевірці стійкості грунту на схилах, щільності і геопатогенних зон, здійснюється зондування грунту.

Крім дослідження підземного пласта, слід звернути увагу на опади. Залежно від їх рясності розраховується можливість повідків та інших катаклізмів, які можуть стати причиною руйнування будівлі.

На вартість аналізу геологічних особливостей ґрунту Вашої ділянки впливають такі чинники:

  • Складність ділянки, яка пояснюється рельєфними особливостями, площею та іншими факторами;
  • Вид грунту;
  • Число проб, узятих під час вивчення геології грунту.

Слід зазначити, що самостійно виконувати даний комплекс робіт не рекомендується, так як без потрібного обладнання та відповідного кваліфікаційного рівня складно визначити потрібну глибину свердловин для відбору проб верхніх шарів і грунтових вод, не порушуючи при цьому цілісність грунту. Результатом може бути прийняття неправильних рішень, що позначається на всьому будівельному процесі. При виникненні питань пов'язаних з будь-яким видом геодезичних робіт телефонуйте: (066) 80-34-47 та (093) 736-82-91.

Працюємо по всій Україні, у тому числі:

  • Дніпропетровськ: Дніпродзержинськ, Новомосковськ, Жовті Води, Павлоград, Кривий Ріг, Нікополь, Марганець, Орджонікідзе, Синельникове, Вільногірськ.
  • Кіровоград: Гайворон, Новоукраїнка, Знам'янка, Олександрія, Долинська, Новомиргород.
  • Полтава: Кобеляки, Миргород, Карлівка, Кременчук, Лубни, Пирятин.
  • Харків: Красноград, Куп'янськ, Богодухів, Ізюм, Лозова.
  • Запоріжжя: Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Дніпрорудне, Токмак.
  • Херсон: Нова Каховка, Скадовськ, Генічеськ.
  • Чернігів: Прилуки, Ніжин.
  • Суми: Охтирка, Конотоп, Шостка, Ромни.
  • Черкаси: Умань, Сміла, Чигирин.
  • Миколаїв: Вознесенськ, Первомайськ, Новий Буг.
  • Житомир: Бердичів, Коростень, Новоград-Волинський.